Geplaatst op 12 mei 2017

Lotte Nefkens: Een goede opfok

Goede opfok vinden voor je veulen is erg lastig. Een goede opfok zijn voor klanten is ook nog niet een hele eenvoudige opgave. Het is namelijk voor iedereen anders wat ze een goede opfokstalling vinden voor hun veulen, enter of twenter. Ik ga hieronder omschrijven wat ik belangrijk vind aan goede opfokstalling. Uiteraard zal niet iedereen het helemaal met mij eens zijn, maar gelukkig ook een heel aantal mensen wel.

Ik vind het belangrijk dat paarden niet in te kleine groepen staan. Wanneer ze in kleine groepen staan zie je gauw dat er eentje de ‘underdog’ is en niet geaccepteerd wordt. In grotere groepen heb je vaak dat een groepje sterkere paarden bij elkaar staan en een groepje minder sterke paarden. Op deze manier heb je minder snel dat eentje alleen komt te staan en bijvoorbeeld niet goed kan eten. Hengsten accepteren elkaar over het algemeen veel sneller dan merries. Behalve wanneer ze drie jaar zijn, dan gaan ze sneller vechten. Het is daarom ook belangrijk om de groep zo compleet mogelijk te maken in het eerste levensjaar. Wanneer paarden op oudere leeftijd worden ingeschaard doen wij dit het liefste op het land. Wanneer dit niet mogelijk is hebben wij in onze opfokstalling een ‘vangbox’ waar wij ze in kunnen zetten, zodat ze rustig kunnen wennen, niet geslagen worden en rustig kunnen eten. Vaak laten we deze paarden na een weekje wennen bij de groep en hierna is er dan ook geen strijd meer.

IMG_3923

IMG_3925
Ik vind het ook erg belangrijk dat opfokpaarden onbeperkt ruwvoer krijgen. Jonge paarden hebben heel veel eten nodig en worden snel mager, het is daarom erg belangrijk dat ze zeer goede kwaliteit kuil krijgen. Onbeperkt kuil is erg belangrijk omdat paarden anders gauw ruzie gaan maken over het eten en hierdoor voedernijd krijgen. Wanneer paarden onbeperkt ruwvoer hebben liggen hoeven zij zich niet druk te maken of er nog genoeg is wanneer zij liggen uit te rusten of buiten aan het spelen zijn. Veulens voeren wij het eerste winterseizoen altijd jaarling brok bij van Horsefood. Wanneer veulens net van de moeder komen en in een andere stal komen te staan wordt de weerstand vaak een stuk minder en zijn ze sneller ziek. Om veulens een handje te helpen voeren we ze voldoende brok bij, zodat ze op gewicht blijven en fit genoeg zijn om te kunnen wennen aan groepshuisvesting.

Paarden horen veel buiten te komen, vooral bij jonge paarden vind ik dit heel belangrijk! Ze moeten kunnen spelen en lekker kunnen rennen zodat ze hun energie kwijt kunnen. Bij ons komen alle paarden elke dag meerdere uren buiten en kunnen ze vrij inlopen van de paddock naar hun stal, zodat wanneer het regent of ze toch nog liever blijven eten dat ze gewoon binnen kunnen staan. Bij ons staan de paarden vaak buiten en vinden ze het heerlijk om even te kunnen rollen en de ruimte te hebben om te spelen. Het zorgt er ook voor dat er vaak in de stal zelf rust is, omdat ze zich niet vervelen.

IMG_3926

IMG_3928
Ontwormbeleid is ook erg belangrijk bij jonge paarden. Jonge paarden hebben snel last van wormbesmetting en het is heel moeilijk om hier vanaf te komen. Wij ontwormen preventief vier keer per jaar en doen vaak tussentijds mestonderzoeken om te controleren hoeveel wormeitjes er in de mest zitten. We lopen ook regelmatig met onze dierenarts langs de groepen paarden om te kijken of zij nog bijzonderheden zien en om eventuele dingen te overleggen.

Hopelijk heb ik je zo een beter beeld kunnen geven van de punten die wij bij Horsea belangrijk vinden qua opfok.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *